Zorg Leuven vaccineert medewerkers en vrijwilligers tegen seizoensgriep

De afgelopen maanden werd Zorg Leuven als zorgorganisatie erg op de proef gesteld in de strijd tegen het coronavirus. Zowel in de woonzorgcentra als in de assistentiewoningen, thuiszorg en kinderopvang zet Zorg Leuven alles op alles om het coronavirus buiten te houden. Met het griepseizoen voor de deur biedt de zorgorganisatie al haar medewerkers en vrijwilligers een gratis griepvaccin aan. Maar liefst 728 medewerkers en vrijwilligers tekenden in op dat aanbod.

Het aantal inschrijvingen steeg van 503 vorig jaar naar 728 medewerkers en vrijwilligers. “We werken dagelijks voor en met mensen die tot een risicogroep behoren”, zegt Bieke Verlinden, voorzitter van Zorg Leuven. “Ik ben dan ook erg blij dat zoveel medewerkers zo’n verantwoorde beslissing nemen om niet alleen zichzelf te beschermen maar ook de gezondheid van onze bewoners, cliënten, opvangkinderen, collega’s en hun naaste omgeving. De bewoners van onze woonzorgcentra krijgen ook een vaccin aangeboden via de Vlaamse overheid.”

Het ziektebeeld van de seizoensgriep en dat van een coronabesmetting lijken erg op elkaar. “Uit voorzorg zouden personeelsleden besmet met de griep tijdelijk in quarantaine moeten gaan”, legt Bieke Verlinden uit. “We willen absoluut vermijden dat onze medewerkers door zo’n periode van onzekerheid moeten gaan door hen, net zoals andere jaren, een vaccin aan te bieden. Zo doen we alvast alles wat mogelijk is om onze zorgverlening te garanderen.”

"Door opnieuw een griepvaccin aan te bieden hopen we een overbelasting van het hele gezondheidssysteem te voorkomen. Net omdat ook patiënten met de seizoensgriep zich zullen moeten laten testen, zich moeten isoleren en laten opvolgen, vinden we het belangrijk dat onze medewerkers zich laten vaccineren. Daarnaast is de combinatie van het griepvirus en COVID-19 binnen de muren van een woonzorgcentrum of thuis bij een cliënt van onze thuiszorg erg gevaarlijk, omdat zowel een seizoensgriep als een coronabesmetting onze ouderen en cliënten uitputten en extra druk veroorzaken op alle medewerker" besluit Bieke Verlinden.