Zorg Leuven krijgt een duurzaam ‘nieuw jasje’

Zorg Leuven steekt zich – letterlijk – in een duurzaam ‘nieuw ‘jasje’. Het personeel krijgt deze week nieuwe duurzame werkkledij en de bewoners van de woonzorgcentra Edouard Remy en het Booghuys verwelkomen nieuw bedlinnen. De nieuwe kledij en het bedlinnen komen er in het licht van de ‘Green Deal Circulair Aankopen’ (GDCA) van Vlaanderen Circulair, het knooppunt en de inspirator voor de circulaire economie in Vlaanderen. Zorg Leuven bouwt zo circulariteit in in haar aankoopprocessen, nu dus al voor de huur en het onderhoud van de kledij en het linnen. Concreet gaat het om de werkkledij van de zorgverleners, de schoonmakers en de mensen van logistiek en techniek, en om het onderhoud van het bedlinnen en het persoonlijk linnen van de bewoners van de woonzorgcentra.

GDCA?

Circulair aankopen heeft oog voor mens, planeet én portemonnee. Het is een proces waarbij je ‘verandering koopt’, bijvoorbeeld door voor herbruikbare materialen en biogebaseerde of biodegradeerbare materialen te kiezen, door middelen en producten te delen met andere organisaties of door enkel het gebruiksgenot van een product te kopen in plaats van het product zelf. Circulair aankopen is, kortom, een belangrijke hefboom voor de overgang naar een meer duurzame en circulaire economie.

Duurzaamheid bij Zorg Leuven

"We trekken binnen Zorg Leuven voluit de kaart van duurzaamheid. We hebben ook een ‘werkgroep duurzaamheid’ opgericht zodat we bij alle toekomstige keuzes rekening houden met het duurzaamheidsaspect. De aankoopdienst speelt hierin een grote rol. Maar ook binnen andere diensten willen we dit bewustzijn stimuleren. De keuze voor duurzame werkkledij en bedlinnen is een grote stap in deze richting,” vertelt Bieke Verlinden, voorzitter van Zorg Leuven.

“Duurzaamheid is natuurlijk geen eenvoudig vraagstuk,” gaat Verlinden verder “De complexiteit die komt kijken bij de keuze voor een andere outfit is veel groter dan je zou denken. We moeten steeds rekening houden met heel wat factoren. Zo gaat het niet enkel om de stof, maar ook om de duurzaamheid van het industriële wasproces, het weven van de stoffen, het in elkaar zetten van de kledingstukken en – niet onbelangrijk – de prijs. Die complexe afweging deed ons kiezen voor een samenwerking met Dumoulin, de meest duurzame optie op dit moment.”

Een nieuw jasje - letterlijk

De nieuwe werkkledij van de werknemers van Zorg Leuven is vervaardigd uit gerecycleerd polyester
en lyocell (houtvezel). Dat combinatie maakt dat de stof licht en fris aanvoelt, ideaal dus om in de
werken. De kledij heeft rode en blauwe accenten, helemaal in lijn met de huisstijl van Zorg Leuven. Er
werd bewust gekozen om het logo niet te verwerken in de kledingstukken, zodat ze gemakkelijker
een nieuwe bestemming kunnen krijgen. Zo voorziet wasserij Dumoulin 100% hergebruik van de
kledij in sociale context (o.a. ontwikkelingshulp, mensen in armoede, etc.). Op die manier draagt Zorg
Leuven op zijn buurt een steentje bij aan een meer duurzame en circulaire wereld.