Woonzorgcentrum Ter Putkapelle

Van harte welkom op de pagina van het woonzorgcentrum Ter Putkapelle te Wilsele. Voor elke bewoner is de opname binnen een woonzorgcentrum een nieuwe mijlpaal in zijn of haar leven. Afstand nemen van de vertrouwelijke omgeving kan zowel voor de nieuwe bewoner als voor zijn familie een ingrijpende gebeurtenis zijn. Daarom zien we het als een uitdaging om binnen een warme en huiselijke sfeer 'zorg op maat' aan te bieden waarbij de kwaliteit van het leven centraal staat. Onze medewerkers zullen er dan ook alles aan doen om jouw verblijf bij ons vlot en aangenaam te laten verlopen. Zij willen luisteren en aandacht besteden aan de noden en behoeften van zowel bewoner als z'n familie en vrienden. Vanzelfsprekend speelt wederzijds overleg tussen alle betrokken partijen hierin een belangrijke rol. Via deze site willen wij je graag informeren over ons huis en je laten deelnemen aan het dagelijks leven in ons woonzorgcentrum.

Voorstelling

Het moderne woonzorgcentrum Ter Putkapelle is gelegen in het centrum van Wilsele-Putkapel, dicht bij de kerk en het zwembad. Allerlei winkels, horecazaken en grootwarenhuizen bevinden zich in de buurt. Onze campus omvat naast het woonzorgcentrum een lokaal dienstencentrum en 27 assistentiewoningen. Er wordt zeer nauw met mekaar samengewerkt.
Woonzorgcentrum Ter Putkapelle, Bosstraat 13 in Wilsele Putkapel (3012), is een nieuwe residentie uitgerust met de meest moderne systemen van bewaking, oproep, Ict- modaliteiten, ergonomische hulp en zorgmiddelen. Wij bieden plaats aan 90 bewoners, voornamelijk minder- en zwaar zorgbehoevende personen en bewoners met dementie. Ook echtparen zijn hier van harte welkom.
Het gekwalificeerd en multidisciplinair personeel zet zich dagdagelijks in om samen met de vrijwilligers en familieleden, iedere bewoner een individuele, zorgzame en zo volledig mogelijke omkadering te kunnen bieden.

Kostprijs

Tijdens jouw verblijf betaal je een vaste dagprijs. De dagprijs omvat huisvesting, verzorging, maaltijden (ook diëten) en drank. Bijkomende kosten zoals medicatie, doktersbezoek en persoonlijke was zijn niet de in de dagprijs inbegrepen. Kosten voor kinesitherapie zijn, naargelang de mate van zorgbehoevendheid, wel of niet in de dagprijs inbegrepen. De dagprijs is verschillend naargelang je al dan niet Leuvenaar bent. De dagprijs kan je raadplegen in onze prijzenfiche. Alle informatie kan je terugvinden in onze infobrochure Ter Putkapelle.

Aanvraag tot opname

Een aanvraag tot opname kan door jezelf, jouw familie, de huisarts, de sociale dienst van een ziekenhuis, andere zorginstelling of OCMW ingediend worden. Hiervoor dien je een aanvraagformulier in te dienen. Een aanvraag wordt ingediend bij de maatschappelijk werker van het woonzorgcentrum. Na aanvraag word je ingeschreven op een wachtlijst. Deze volgen we chronologisch en volgens graad van zorgbehoevendheid op. Daarom vragen we om bij inschrijving op de wachtlijst ook een evaluatie van jouw gezondheidstoestand te bezorgen, de zogenaamde 'Katzschaal'. Deze evaluatie dient opgemaakt te worden door jouw huisarts of specialist. De maatschappelijk werker kan je alle bijkomende inlichtingen verschaffen.

Accommodatie

De wooneenheden situeren zich op drie verdiepingen. Hier heerst een warme, aangename, huiselijke sfeer. Alle kamers zijn eenpersoonskamers, uitgerust met een kwalitatief hoog-laagbed, nachtkastje, tafel, stoel, relaxzetel en flatscreen-tv. Er zijn voldoende kasten en opbergmogelijkheden aanwezig. Een ingebouwde koelkast maakt eveneens standaard deel uit van het meubilair.

Je kan een persoonlijke toets aan jouw kamer geven door eigen decoratie of klein meubilair mee te brengen. Elke kamer beschikt daarnaast over een afzonderlijk sanitair gedeelte met toilet, wastafel en spiegel. Er is een oproepsysteem (aan het bed en in het toilet) en een aansluitingsmogelijkheid voor telefoon en internet.

De gezellige woon- en eetruimte is centraal gelegen en voorzien van een keukenblok. Zodoende kan er meer individueel ingespeeld worden op vragen van bewoners naar het aanbieden van specifieke maaltijdwensen: bv. bakken van spek, pannenkoeken, bereiden van smoothies ...
Deze ruimte biedt ook plaats voor een gezellig samenzijn, animatieactiviteiten, feestjes en mogelijkheid tot kijken naar tv op groot scherm.

De badkamers zijn zeer ruim en bevatten naast een douche en een hoog-laagbad de nodige hulpmiddelen zoals badlift, douchestoel en badbrancard. Zodoende kan aan elke bewoner, in welke fysische toestand hij/zij zich ook bevindt, minimaal wekelijks een deugddoend bad of douche gegeven worden.

Naast het maximale respect voor privacy is er toch een constante observatie, zorg en bewaking door het zorgteam, dat over de nodige modaliteiten beschikt om o.a. mensen met vluchtgedrag zeer snel te detecteren. Vanuit de centraal gelegen verpleegpost is er een maximaal overzicht op het gebeuren in de woon- en eetruimte.

De animatie- en kineruimte schept de mogelijkheid om bijkomende animatie en ergoactiviteiten aan te bieden en de conditie op peil te houden. Dit onder leiding van onze deskundige medewerkers.

Een ruime, aangename cafetaria bevindt zich aan de ingang naast het onthaal en is omgeven door buitenterrassen en een mooie, groene omgeving. De cafetaria is een ontmoetingsplaats voor bewoners, familie en bezoekers. Je kan er dagelijks terecht voor een hapje en een drankje in een gezellige sfeer. De openingsuren zijn van 14.00 tot 16.30 uur, alle dagen, met uitzondering van twee zaterdagen per maand.

Het kapsalon, gelegen op de gelijkvloerse verdieping, is open elke donderdag en vrijdag.

Het bureel van de maatschappelijk werkster is eveneens gelegen op het gelijkvloers samen met de burelen van de administratieve diensten. Alle burelen zijn goed bereikbaar voor onze bewoners en hun familie.

Dienstverlening

Keuken

In Zorg Leuven bereidt het keukenteam dagelijks maaltijden die speciaal zijn afgestemd op de voedingsbehoeften van ouderen. Ons keukenteam zorgt voor voldoende variatie in vlees, gevogelte, vis, groenten, rauwkost, aardappel- en pastabereidingen. Ze maken gebruik van seizoensproducten en nemen op regelmatige basis een streekgerecht op in het menu. De maaltijden worden bereid volgens de wettelijke bepaling en richtlijnen inzake voedselveiligheid en hygiëne. Dagelijks is er controle om de kwaliteit van de maaltijden te garanderen.

Wasserij

De persoonlijke was van de bewoner kan ofwel gebeuren door de familie, ofwel meegegeven worden aan de wasserij van het woonzorgcentrum. Belangrijk is aandacht te besteden aan het merken van elk kledingstuk, zodat verlies minimaal is. De labeling gebeurt in onze instelling. Goed wasbare kledij voor de bewoner is een 'must', daar soms meerdere keren per dag van kledij dient gewisseld te worden.

Schoonmaak en onderhoud

Dagelijks komt het schoonmaakteam langs om de kamer te reinigen. Elke kamer krijgt wekelijks een grondige poetsbeurt.

Kapsalon

Twee dagen per week komt een zelfstandige kapster langs. Zij verzorgt jouw kapsel naar wens. De tarieven zijn afhankelijk van het type behandeling dat je wenst en hangen zichtbaar op aan het kapsalon.

Pedicure/manicure

Op regelmatige tijdstippen en op vraag komt er een zelfstandige pedicure langs. Op vraag van jou of je familie verzorgt zij ook jouw manicure.

Logopedie

Indien een bewoner logopedie nodig heeft, kan dit gebeuren samen met de logopediste verbonden aan de zorginstellingen van Zorg Leuven. Zij heeft een zeer nauw contact met de zorgequipes en staat hen eveneens bij met professionele adviezen.

Ergotherapie

Onze ergotherapeuten hebben voldoende ervaring om in te spelen op de dagdagelijkse behoeften van de bewoners, zoals het aanbieden en begeleiden van stimulerende activiteiten, dagelijkse bezigheden en opkrikken van de zelfredzaamheid. Dit zowel op individuele basis als in groep.

Kinesitherapie

Meerdere van onze bewoners hebben kinesitherapie nodig. In samenspraak met arts en verpleegkundigen overleggen zij welke de meest aangepaste therapie is.

Ontspanning en animatie

Opdat onze bewoners zich zo veel mogelijk thuis zouden voelen samen met hun medebewoners, wordt er in Ter Putkapelle een uitgebreid pakket van activiteiten aangeboden. Dit kunnen activiteiten zijn per woongroep (kaarten, koken, schilderen, bingo, wekelijks winkelen in de buurtwinkel ...) en evenementen voor het hele huis (uitstappen, concerten, voetbal, optredens, ...).

Ook wordt er regelmatig deelgenomen aan activiteiten georganiseerd door het lokaal dienstencentrum. Graag moedigen we familieleden en vrienden aan om deel te nemen aan deze activiteiten. Dit schept een actieve interactie tussen het leven binnen en buiten de instelling. Het programma van de animatie wordt op allerlei manieren bekendgemaakt, zoals via affiches op verschillende plaatsen en de huiskrant 'Dag aan Dag'. Regelmatig en op specifieke dagen verzorgt het pastoraal team een eucharistieviering in de instelling. Beoefenaars van andere godsdiensten of vrijzinnigen kunnen hieromtrent beroep doen op de betrokken consulenten.

Bezoek

Je kan dagelijks op bezoek komen, er zijn geen vaste bezoekuren. We vragen jou enkel om respect te hebben voor de rust van medebewoners en hebben liefst dat er geen bezoek komt tijdens de ochtendverzorgingen. Wens je je familielid te helpen tijdens de maaltijden, dan kan dit. Om veiligheidsredenen sluiten de deuren van het woonzorgcentrum om 17 uur. Bezoekers of familieleden die graag nog een bezoekje brengen na het sluitingsuur, kunnen een badge aanvragen op het secretariaat. Hiermee kunnen ze nog binnen tot 21.30 uur. 's Morgens openen we onze deuren opnieuw om 8 uur.

Vrijwilliger worden

Zorg Leuven biedt verschillende ouderenvoorzieningen een uitgebreide dienstverlening aan. Dit kunnen wij zonder onze vrijwilligers onmogelijk waar maken. De belangeloze hulp van de vrijwilligers is voor ons van onschatbare waarde. Wij zijn dan ook steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers om de huidige ploeg te versterken.

Wat kan je als vrijwilliger zoal doen?

Een bezoek brengen aan een eenzame bewoner of een bewoner voorlezen uit de krant, mee boodschappen doen, bewoners begeleiden bij activiteiten, consultaties of uitstappen, meehelpen aan de uitbouw van buurtwerking of aan activiteiten voor gebruikers van het dienstencentrum, helpen bij de animatie, openhouden van de cafetaria ... Er zit vast wel iets bij waar je je goed bij voelt.

Goede afspraken maken goede vrienden. Daarom sluit Zorg Leuven een samenwerkingsovereenkomst af met de vrijwilligers.
Deze overeenkomst biedt een aantal zekerheden voor de vrijwilliger. Zo bieden wij de vrijwilliger:

  • Onkostenvergoeding
  • Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid
  • Ongevallenverzekering
  • Gratis en vrijwillige deelname aan vormings- en begeleidingsinitiatieven

En natuurlijk is er op elke site een aanspreekpunt waar je steeds terechtkan.

Alle informatie over vrijwilligerswerking in woonzorgcentrum Ter Putkapelle vind je in onze vrijwilligersbrochure. Algemene informatie over vrijwilligerswerk bij Zorg Leuven vind je in onze vrijwilligersfolder.

Routebeschrijving

Woonzorgcentrum Ter Putkapelle ligt in de dorpskom van Wilsele Putkapel. Je kan ons gemakkelijk bereiken vanuit Leuven Station via:

  • het openbaar vervoer - De Lijn - bus 333 of bus 334 of 335 (halte aan de kerk van Putkapel)
  • met de wagen: steenweg Leuven - Aarschot, Aarschotsesteenweg/N 19, deze volgen gedurende ongeveer 6,6 km en net voor de kerk rechts afslaan naar de Bosstraat.
  • Er is voldoende parkeergelegenheid in de omgeving.

Betalingsverbintenis

Bij opname in een woonzorgcentrum zal er steeds een borgstelling gevraagd worden. Men wil er zeker van zijn dat de facturen van een resident betaald zullen worden.
Niet iedereen beschikt echter over voldoende middelen. En wat als er geen partner, kind of familie is die zich wenst op te geven als borgsteller? In dat geval kan je als inwoner van Leuven een beroep doen op het Team Betalingsverbintenissen Woonzorgcentra . Deze dienst gaat na of je in aanmerking komt voor een betalingsverbintenis, met andere woorden dat het OCMW zich borg stelt bij het rustoord.

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Team Betalingsverbintenissen Woonzorgcentra .

Ter Putkapelle

Bosstraat 13
3012 Wilsele

50.925863, 4.724089